Het muziekverleden van een WeitjeRock-veteraan

Door: Freddy Verbeke

Er is mij door het bestuur van Stichting WeitjeRock gevraagd om een stukje te schrijven over hoe wij in onze jonge jaren de muziek hebben ontdekt en ervaren. Het moet eind de jaren `60 zijn geweest toen we met een groepje jongeren een jeugdhonk hadden opgezet in het voormalige “ slachthuis” tegenover het voormalige café Bonanza bij Hannes en Dien.

 

In het voormalige slachthuis waren toen 3 verenigingen gehuisvest. De KPJ, een groep waarvan ik de naam niet meer exact weet, maar ik dacht Hufarnic of zoiets en onze groep, genaamd “Shelter”. De mannen van het eerste uur bij Shelter waren o.a. Bennie Duyserink, Ronald de Rocker, Carlos van Hijfte, Peter Verdurmen, Ad Lips, John Verheijn, Robbie Pyferoen, Anton Merode, Turrie Termont en ikzelf. Ik zal er misschien nog wel een paar vergeten zijn. En ja, meiden waren er natuurlijk ook. In het begin werd er in het dorp best wel sceptisch tegen het langharig tuig aangekeken. Men dacht natuurlijk gelijk aan seks, drugs en rock&roll. Bijna elke dag waren we wel met een aantal jongeren in Shelter te vinden en bezig onze voorkeursmuziek te draaien.

300_mmi_3530.jpg

In deze soos werden dan LP`s gedraaid van onze helden: Rolling Stones, Beatles, The Who, Elvis, Johnny Cash, Kris Kristofferson, Bob Dylan, Neil Young, Leonard Cohen, Boudewijn de Groot, Iron Butterfly, ook Springsteen bracht toen al LP`s uit, en natuurlijk de alternatieve muziek. Eigenlijk te veel namen om op te noemen. Iedereen had wel zijn eigen favoriete smaak, maar we hadden ook veel gezamenlijke favorieten.

 

Het moet in deze tijd geweest zijn dat we concerten gingen bezoeken in Nederland en België. In 1970 met de brommer naar Gent om de muziekfilm Woodstock te gaan bekijken. De tientallen concerten die we in die tijd bezochten waren o.a. van The Stones, The Byrds, Pink Floyd, The Family, Bob Dylan, Frank Zappa en the mothers of invention, Neil Young, The Kinks en Roy Orbison. Meestal gingen we met de trein en sliepen we in een “sleep in” of een gekraakt pand. In die tijd betaalden we ongeveer 25 gulden voor een ticket, dat was toen best wel veel geld, daar moest je echt wel voor sparen.

 

300_kad_8374.jpg

Later zijn we concerten gaan bezoeken in Torhout. De eerste jaren van die concerten waren nog in een feesttent, dit was toen nog 1 dag op zaterdag in Torhout en op zondag verhuisde het gehele circus naar Werchter. Prachtige bands gezien waaronder: U2, Simpel Minds, Talk Talk, Waterboys, Van Morrison, Joe Cocker, Lou Reed, John Hiat, Joe Jackson, Elvis Costello, The Cure, Dire Straits, Mink De Ville, Kinks, Specials, Ramones, Iggi Pop, Pretenders, Fischer Z, Talking Heads, John Cale en vele anderen. Ook The Poques in Deinze niet te vergeten, fantastisch optreden!

 

In onze jonge jaren was er tijdens de Pinksterkermis in Izendike ook genoeg te doen met betrekking tot muziek. In het café De Vier Emmers speelden toen regelmatig The Garands met gitarist L. Boussen uit het goede leven, hij speelt overigens nog steeds bij de band Nightflyers. Ook in het Hofzicht Theater speelden tijdens de kermis bandjes en in La Porte D`or ook natuurlijk. Eigenlijk speelde er in die jaren in elk café wel een band tijdens de kermis, muziek voor zowel jong als oud. 

 

300_kad_9656_2.jpg

In het Jeugdgebouw speelden ook regelmatig bandjes, onder wie bijvoorbeeld Golden Earring en de toen bekende band 1850, maar wie dit toentertijd organiseerde ben ik eerlijk gezegd vergeten. Op het 17 Oktoberplein is ook ooit nog een soort festivalletje georganiseerd in een grote feesttent. Ik denk dat het rond 1970-1971 moet zijn geweest. Verder gingen we ook regelmatig op het brommertje naar een muziekschuur in Retranchement, Sarisanie heette die tent waar we optredens van o.a. Brainbox en Cuby and the Blizzards gezien hebben.

 

In het weekend reden we regelmatig op het brommertje naar Terneuzen. Hier waren de bekende bars als Image Club, Tiffanie (dat was in de molen op de markt) en De Engel erg in trek omwille van de bepaalde sfeer en het genre muziek die er toen gedraaid werd. En in de zomer naar Cadzand naar de bar Big L, ook omwille van de soort muziek. In Biervliet had je dan Beukelpop, met de toen bekende band Fischer Z met hun hits o.a. The Worker en Remember Russia.

300_kad_8005.jpg

Tegenwoordig ga ik nog steeds regelmatig naar een concertje maar niet meer de megaconcerten als vroeger. Je moet ze kunnen “reuken” zeg ik wel eens. Bij Porgy en Bess en de N9 komen nog regelmatig leuke, betaalbare bandjes; Prachtige optredens gezien van o.a. Green on Red, Slobberbone, Drive by Truckers en de Hackensaw brothers. En natuurlijk weer terug van weggeweest: WeitjeRock! Tijdens de opbouwperiode rijd ik elke dag op m`n snorfiets langs het terrein om te kijken hoe ver ze met de opbouw staan. Ik kijk er nu alweer naar uit!

 

Er wordt tegenwoordig zo veel goede en mooie muziek gemaakt dat het bijna niet meer bij te houden is. Ikzelf zit dan ook elke zaterdag- en zondagmorgen op internet de muzieksites af te struinen naar nieuwe muziek. In onze jonge tijd waren er die mogelijkheden niet, toen ging het nog van mond naar mond en via de muziekbladen Oor en Muziekexpres bv.

 

Muziekgroet,
Freddy Verbeke