Festivals anno 2014

Door: Ronald Klootwijk (reporter bij Muzine.nl)

Vorig jaar werd Weitjerock na 10 jaar afwezigheid nieuw leven in geblazen. Op een paar van de 1000 beschikbare kaarten na verkocht het festival in het Zeeuwse IJzendijke meteen volledig uit. De timing om een klein festival als Weitjerock weer uit de kast te halen lijkt perfect. De prijzen van grote festivals rijzen de pan uit. Al voordat de bezoeker een biertje gedronken heeft is deze al zo'n 200 euro lichter. Voor het eerst in jaren is Lowlands niet direct uitverkocht en dit heeft een reden. De festivalbezoeker maakt doelbewuste afwegingen bij het kopen van een kaartje. Niet alleen de line-up telt mee, ook de prijzen en kwaliteit van eten en drinken en duurzaamheid van een festival worden, terecht, kritisch bekeken. 

400_wilboev.jpg
Er is onder het festivalpubliek momenteel steeds meer behoefte aan wat kleinschaligere evenementen dan aan de "reuzen"zoals Pinkpop en Lowlands. De reacties op de eerste editie van Best Kept Secret met een capaciteit van 15.000 man waren louter lovend. Vooral het niet-massale van het festival werd als een enorme opluchting ervaren. Vanwege deze trend kwam MOJO dit jaar ook met een dergelijk festival (Down The Rabbit Hole) op de proppen. De kunst van dergelijke nieuwe festivals is het intieme karakter niet te grabbel gooien door te willen groeien naar enorme bezoekersaantallen (lees: meer winst). Allereerst moet het organiseren van een festival vanuit passie voor muziek en mensen komen. Uiteraard mag er een boterham verdiend worden, maar het moet wel binnen proporties blijven, net als de gages voor bands. 

400_img_1465.jpg

De organisatie van Weitjerock lijkt zich ook gerealiseerd te hebben dat ze kan inspringen op deze trend en behoefte. Het succes van 2013 zal daarom op zaterdag 26 juli een vervolg krijgen in de Zeeuwse Polder. Dit jaar kan het festival 1500 man herbergen, maar met bands als De Staat, Customs en The Sore Losers op je affiche is deze uitbreiding niet meer dan logisch. De kaartverkoop loopt en gaat vrij hard, wees er dus op tijd bij om teleurstelling te voorkomen!