Charme van de kleine schaal

Door: Ingeborg de Pooter (van sponsor Tidi Graphics)

Ik zal het maar eerlijk bekennen: ik hou van kleine festivals! Dat zeg ik nu zo stellig, maar het kostte me wel wat tijd om daar achter te komen.

400_wilboev.jpg

Een jaar of 12 zal ik geweest zijn, toen ik voor het eerst naar een 'festival' mocht. School's Out in Axel was toen best wel een dingetje. Als bijna brugwup maakte ik mijn eerste stappen in festivalland notabene gewoon om de hoek. Ge-wel-dig! Zodra papa de Pooter mij oud en wijs genoeg bevond om het grote avontuur op te zoeken, vertrok ik naar Lowlands. Pinkpop volgde, Groezrock, Pukkelpop: Een jaar geen groot festival, was een jaar niet geleefd. Als ik rondliep op de immense terreinen, voelde ik me onderdeel van een bijzondere wereld vol artistieke mensen. Die festivals met hun prachtige aankleding, imposante podia, een enorme keuze aan ditjes, datjes en cultuur: ik vond het fantastisch. Maar door alle toeters en bellen was ik 1 belangrijk element bijna vergeten: muziek! Was dat niet waarvoor ik nou eigenlijk ging? En langzaam kwam het besef.

 

In Axel betrad destijds onder andere Belgian Asociality het strijdtoneel en ik geloof niet dat ik ooit zoiets had gezien en gehoord. Het was ruig, wild, en mijn oren klapperden bij het horen van al die woorden die haast uitgebraakt werden. Dat ik dat nu nog steeds weet, zegt denk ik genoeg. Klein festival, kleine band, grote indruk. En zo is het nu niet anders;de grote festivals liggen voor mij aan de linkerkant. Ik zoek vaak weer de kleinschaligheid op. Ben dus eigenlijk terug bij af.

400_de_staat2.jpg

Festivals als Weitjerock zijn een verademing. Daar draait het tenminste om de muziek. Geen machtsvertoon van Metallica, maar gewoon een altijd strakke De Staat. Geen oude Rolling Stones maar jonge The Elementary Pinguins. Toffe bands, soms klein, soms wat groter. Maar altijd met muziek als belangrijkste factor. Genieten, dansen, feesten, dat komt dan vanzelf. En vooruit, bier drinken met je vrienden is dan -laten we wel wezen- een hele mooie bijkomstigheid.