Maarten Termont schrijft muziek (en een blog!)

Door Maarten Termont (artiest WR2013)

Een blog schrijven voor de site van WeitjeRock was de vraag, het antwoord ja, en het resultaat ben je nu aan het lezen. De schrijver van deze woorden, een 35 jarige muzikant geboren en getogen in hetzelfde dorp waar dit geweldige festival plaatsvind.

300_maarten.jpg

Na jaren van stilte is vorig jaar de vernieuwde herstart gemaakt en dat mag samenvattend een geweldig succes genoemd worden! Bevooroordeeld? Zal best, maar ik weet ook dat menig “buitendorper” het volmondig met mij eens zal zijn. Het was voor mij dan ook een eer om op de eerste editie van dit vernieuwde WeitjeRock op te mogen treden. Speciaal voor deze gelegenheid had ik een tekst geschreven in de mooie Zeeuws Vlaamse taal: ‘WeitjeRock is terug’ getiteld. En WeitjeRock is terug, en hoe! Chapeau voor al die organisatoren vrijwilligers artiesten en sponsors die hiermee bewezen hebben dat ook in een klein dorp te  Zeeuws-Vlaanderen je een super evenement neer kan zetten die niet hoeft onder te doen voor welk van de bekendere festivals dan ook! Met een flinke dosis energie, vertrouwen en doorzettingsvermogen heeft een groep dorpsgenoten bewezen iets prachtigs neer te kunnen zetten. Een evenement waar deze en ik denk vele andere Zeeuws-Vlamingen terecht trots op mogen zijn! Ik hoop dan ook dat er nog vele mooie edities mogen volgen want Zeeuws-Vlaanderen kan dit wel gebruiken. Dus sponsors vrienden, en donoren blijf dit geweldige initiatief steunen zodat het nog een lange toekomst tegemoet kan zien!

Maar nu even genoeg over WeitjeRock want hoeveel je er ook over schrijft er is maar één manier om het te ervaren en dat is door er heen te gaan. Dus mis het niet!!!

De vraag over waar de inhoud van deze blog over moest gaan werd beantwoord met ‘muziek in de breedste zin van het woord’. Nou daar kan je mee aan de slag, ‘muziek in de breedste zin van het woord’ daar kan je alle kanten mee op. Maar om deze blog niet oneindig lang te maken lijkt het me verstandig om het bij mijn eigen persoonlijke beleving te houden zoals het maken van mijn nieuwe cd. Het maken van eigen nummers is iets waar ik al jaren veel plezier aan beleef, het is een uitlaatklep en ik kan er mijn ei in kwijt, zoals ze dat zo mooi zeggen. Maar om dat ei op een blinkend schijfje te krijgen daar komt nog best wat bij kijken als je het goed wilt doen.

En na op zestienjarige leeftijd ooit es honderd cassette bandjes  te hebben uitgebracht (Dit ben ik) genaamd, en ietsje  later de ” legendarische”  Int Café,  (mede geproduceerd door niemand minder dan Klein Kipje), was het na ruim zeventien jaar wel weer eens tijd om met wat nieuws te komen. Zeker nu ik na acht jaar Old Firm weer alleen op de bühne sta en met eigen werk als singer-songwriter optreed .

300_maarten_wr.jpg

Voor de leek is het maken van een cd iets wat een muzikant gewoon doet. Je kan wat spelen en dan hoort daar een cd’tje bij, nou opnemen die handel en persen maar. Maar zo makkelijk is het natuurlijk niet als het een beetje professioneel moet ogen en klinken . Het is best een intensief proces en je verlangt natuurlijk naar een perfect eindresultaat. Je staat voor keuzes als hoeveel budget heb ik te spenderen, waar neem ik op, wie gaat de hoes maken, maak ik een tekstboekje, welke drukkerij gaat hem persen…enz. Dan heb je nog de eindeloze keuzes die genomen moeten worden tijdens het opnemen, welke instrumenten, wil ik gastmuzikanten, welke van de duizend soorten microfoons ga ik gebruiken, wil ik akoestisch of ingeplugd en ga zo maar door. Om het even bij mezelf te houden, ik had niet zoveel budget dus koos voor zelf opnemen (dus het aanschaffen van een digitale recorder en een paar microfoons) de keerzijde van die keuze is natuurlijk dat je wel wat inlevert op de geluidskwaliteit, en 300 pagina’s handleiding door moet spitten,  maar het voordeel is, je kan er zo lang over doen als je wilt en je hebt geen studio kosten. Omdat ik nu alleen optreed  koos ik ervoor alles zelf in te spelen en te zingen. Verder waren er ook nog keuzes gemaakt als, alleen eigen werk, Nederlandstalig , gitaar en viool en ga zo maar door. Al met al best een hoop beslissingen dus. Dan volgt een lang proces van opnemen in mijn geval op een klein kamertje thuis. Na ruim een jaar waren de opnames klaar en ben ik naar studio Avalanche gegaan om de opnames af te mixen en te masteren. Voor de leek, dit betekent dat de opnames nog eens goed worden beluisterd en het geluid wordt geperfectioneerd. Hierna wordt heel de handel naar de perserij gestuurd met ook al de ontwerp files van de hoes en dan is het wachten op het eindresultaat. Uiteindelijk kwam de post met een palletje van 500 cd’s en kan hij in de verkoop. “Het is goed zo” is nu dan ook de eindconclusie van het hele proces en tevens de titel van mijn nieuwe cd. Nieuwsgierig? Op www.maartentermont.com kun je de verkoop adressen vinden en hem ook online bestellen. En nu is het weer langzaam toewerken naar een nieuwe cd en begint alles weer van voor af aan…