Backstage op WR2013

Door: Jeanneke Groosman - Vrijwilligster backstage

Mijn vroegste herinneringen aan Weitjerock zijn die van 2002, voor het eerst naar een festival, samen met drie vriendinnen op het fietsje die kant uit. De eerste kennismaking met livemuziek en alles wat bij het Rock en Roll leven komt kijken. De editie van 2003 moest ik helaas overslaan vanwege een survivalkamp in Durbuy. Overtuigd dat WeitjeRock er een jaar later toch wel weer zou zijn maakte deze editie overslaan toch wat dragelijker. Wat bleek, hierna was het 10 jaar wachten op een nieuwe editie… 

 

…erg blij was ik dat in 2013 Weitjerock weer op de festivalagenda terugkeerde! Zo blij dat ik mezelf opgaf als vrijwilliger om niet alleen voor, maar ook achter de schermen eens te zien wat er bij een festivalorganisatie komt kijken. Ik werd ingedeeld bij de ontvangst achter de schermen, maar voor we de eerste band konden ontvangen kwam er een flinke storm langs gewaaid. Een beetje zenuwachtig voor de dag was ik al vrij vroeg wakker geworden. Toen we een telefoontje kregen van de organisatie om naar het festivalterrein te komen leek het erop dat deze editie letterlijk en figuurlijk in het water zou vallen. Gelukkig kwamen vele vrijwilligers helpen en binnen een uurtje was het terrein weer helemaal klaar voor de ontvangst. De rest van de dag waren de weergoden ons beter gezind en kwam er een stralend zonnetje door.

300_absynthe_minded.jpg

Vervolgens stond ik met drie andere vrijwilligers klaar om de backstage keten voor de bands klaar te maken, de bands hadden van te voren aangegeven wat ze graag in de backstage wilden. De sterke drank, sigaretten en sexy speelkaarten waren niet aan te slepen… We hadden vier keten die we klaar konden maken als kleedkamer. Dus voor de komende paar uur waren we daar in ieder geval klaar mee. Een beetje zenuwachtig ontvingen we één voor één de bands, sommigen waren blij verrast dat ze gewoon een eigen kleedruimte hadden en de wat ervarene bands vonden het maar vanzelfsprekend. Twee ontmoetingen backstage zal ik nooit vergeten, allereerst was aan ons gevraagd of we als we dan toch de bands spraken, hen te vragen om iets in het gastenboek te schrijven. Na het optreden van Mozes And The Firstborn, wat ik wel geslaagd vond, liep ik vol vertrouwen naar de band toe om te vragen of ze in het gastenboek wilden schrijven. Niet echt bedacht wat ik wilde zeggen kwam er een stuntelig gebrabbel uit, gelukkig wilden ze wel wat in het gastenboek krabbelen… De volgende ontmoeting was deze met Absynthe Minded, na ze verschillende keren al te hebben zien spelen was dit toch wel een moment waar ik de hele dag wel naar uitkeek. Wat bleek de zanger Bert Ostyn was jarig en dus was het tijd voor taart! De niet zo spraakzame bandleden waren hier erg blij mee en na een beetje geklets lieten we ze verder maar hun ding doen.

300_mozes.jpg

Gelukkig was er tussen de bedrijven door wel wat tijd om ook wat optredens te kijken. In het mooie weer heb ik genoten van de optredens van Monsun, Mozes And The Firstborn, Anne van Damme en als echte IJzendijkenaar natuurlijk Maarten Termont. Toen kwam de regen tijdens het optreden van Absynthe Minded, wat gelukkig de pret niet meer kon drukken, om lekker dansend af te sluiten in de zeeuwse klei met Nobody Beats The Drum. Bedankt Weitjerock om volkomen aan mijn hoge verwachtingen te voldoen!