European Festival Awards 2014: Fuelled by Heineken

Door: Meijke van der Plas - WeitjeRock bestuurslid

Half uurtje later dan gepland begonnen Meijke, Toby, Rutger en Kipje de reis naar het hoge Noorden. Om praktische redenen was het voor Sebas, Manouk en Thomas helaas niet mogelijk om ook af te reizen. Ik geloof niet dat we veel verder in Nederland een bestemming konden vinden, dus met 400 km te gaan op de navigatie beloofde het een lange rit te worden. Met de koffie en koek op de achterbank, waren we er helemaal klaar voor en vonden we het allemaal toch wel al een beetje spannend.
Nog even stoppen voor een plaspauze op zo’n heerlijk propere tankstationwc en onze topografieles over de provincies van Nederland kon verder gaan. Even zoeken naar het hotel en ons Gronings avontuur kon dan toch echt van start gaan.

500_heineken.jpgOnze zingende taxichauffeuse leverde ons letterlijk af voor de deur van de Oosterpoort. Als vier kleine kindjes in een pretpark keken wij onze ogen uit. In de welkomstruimte was het vooral mensen kijken, een prachtige mengeling van onder andere muziekliefhebbers, festivalprogrammeurs en agentschappen vanuit heel Europa en wij dus, organisatie van ons mooie WeitjeRock. Zoals gezegd, onder het genot van een smakelijk pintje keken wij onze ogen uit.

Festival Awards Toby Rutger

Voor ons stonden eerst de EBBA awardshow op het programma, de European Breaken Border Awards worden uitgereikt aan 10 debuterende bands uit Europa die niet alleen in hun eigen land, maar ook in buitenland aan de weg beginnen te timmeren. Vooral onder de indruk van de Ierse band Kodaline die dan ook terecht de publieksprijs mee naar huis mocht nemen.

Snel even het bruggetje over de stad in om iets te eten, en daarna vlug weer terug want de uitreiking van de European Festival Awards wilden we uiteraard niet missen. Netjes op tijd zochten we vervolgens een mooi plekje op de tribune met goed zicht op de binnendruppelende vipgasten en het podium uiteraard.

300_wr_shortlist.png

En dan het moment waren we allemaal op zaten te wachten. Ik vermoed dat onze voorzitter nog even snel zijn speech in zijn hoofd door nam. Bij het oplezen van de genomineerden, bleek onze festivalnaam internationaal toch niet zo slim gekozen, tot grote hilariteit van vooral het groepje Belgen achter ons. WeitjeRock, yes sir, Weitje, that’s where you can find our festival, in a ‘Weitje’. Zag ons in gedachte al staan op dat podium, om iedereen die ons steunt en leuk vindt te bedanken, als ik al iets zou kunnen of durven zeggen. Helaas grepen we net naast de award, die bemachtigd werd door B. my Lake Festival in Hongarije. Jammer, maar de ervaring en indrukken van de avond pakt niemand ons meer af. Machtig mooi idee dat er allemaal mensen rondlopen die zich ook zo enthousiast bezig houden met het organiseren van festivals. En dan een pintje drinken met die grote mannen, dat smaakt. De nominatie als enige Nederlandse festival voor de Best New Festival Award en de dankbaarheid naar iedereen die op ons heeft gestemd zal ons altijd bijblijven.